Happy New Year!

The last update this year is written in English, to celebrate the fantastic country of USA. To make this moment a little more special, the half American, Malin get the honour to do this update.

The day started with a fantastic breakfast! We had Yoghurt, bread, vegetables, tea, coffee, juice etc. This is and will probably be the best breakfast I have had, during my two years in the states!

The day started with a car ride, driving around looking for Jet skies. Fredrik and Hasse tried it out. As two incredible charming tourists, who they are, they got it cheaper. Half price for one of them!
While they were driving around - playing for an hour, Erika, Emilia and I enjoyed the sunny weather, by taking pictures and watching people snorkelling and kayaking.  

The other half of the group was spending time at the pool.

New Years in U.S is really something else!
Lights everywhere! Shopping here and there for all the stuff that don’t even need!
People are standing in New York City, on Times Square, in the cold weather for hours! Just to see the “ball drop” at midnight, which last for not more then a few seconds.

As you all know, the time different between Sweden and America is six hours.
You don’t really think about it that much on a normal day. But when it comes to a day like this, that’s then you realise how big of a different it is. All you guys have midnight in just a few hours, and we have to wait about eight hours more. And then when the ball in New York drops, then it’s six in the morning for you all and grandma and grandpa are almost up to make the morning coffee.

Anyway, this is the last day for me here in Florida, with all these wonderful and amusing people! As loving and caring as they are, I couldn’t ask for anything more! My New Years is complete and will probably be one of the best ones I’ve ever had!

Our night is continuing with dinner with each others companies.
I hope you all had a wonderful day and night!
Enjoy the winter and the snow and this year that we have in front of us.
And the most important thing;
Take care of each other and show everybody your love for them.

HAPPY NEW YEAR!

/Malin

  
  


Theater of the Sea

”Blogga ni nu!” säger Fredde som vägrar att skriva. Tyvärr Therese, Simon och resten av Freddes fanclub, det blir inget inlägg av honom!

Idag har vi varit på Theater of the Sea, en park där de tar hand om marina djur så som delfiner, sjölejon, stingrockor, sköldpaddor m.m. Djuren är antingen födda i parken eller har kommit dit för att de är skadade. Vi tittade på tre uppvisningar; delfin- och sjölejonuppvisningarna var mycket bra, men papegojashowen var nära inpå värdelös. I parken fanns det även möjlighet att simma med delfiner och sjölejon, men för dagen kunde man tyvärr inte simma med delfinerna vilket vi gärna hade gjort.

Värdet idag har varit helt ok, lagom varmt och delvis soligt, lite moln men mest sol och omkring 25 grader.

Helen och Janne var på en morgonpromenad imorse och hittade en mysig strand. Under den senare promenaden ”gamlingarna” gjorde till receptionen (för att surfa) såg de en äcklig leguan på 1,5 meter. Dessvärre hade de inte kameran med sig så om detta med leguanen verkligen är sant lär vi aldrig få veta…

Simon, nu kommer en efterlängtad bild på Emilia.

/Erika

  
  
 
 


09-12-29 Key West

Nu kommer äntligen en uppdatering igen! Vi har lagt in flera inlägg för de dagar vi inte bloggat, skrolla ned för att läsa alla.

Vi klev upp tidigt en kall men solig morgon, åt frukost och packade in oss i bilarna som tog oss ut till Key West. Resan tog lång tid eftersom att det var mycket trafik på vägen, men det fanns mycket att se längs vägen, bl.a. delfiner och den berömda bron, 7 mile bridge.

Väl framme i Key West letade vi upp parkeringsplatser, vilket tog lång innan vi hittade någon. Tillslut kom vi oss i alla fall ut på Duval Street där vi spenderade några timmar till fots. Vi besökte den världsberömda baren, Sloppy Joes Bar. Några kvarter ifrån stod en vacker kyrka med målade glasfönster som en gång i tiden var tillägnad för sjömännen, denna besökte vi också. Till lunchen delade vi upp oss, Janne och Helen åt Sea food medan vi andra lunchade på en uteservering med väldigt god mat, men dålig service = griniga svenskar som vägrar ge dricks.

Vi tog en sväng förbi The Most Southern Point, vilket också är ett måste när man är på Key West så som Sloppy Joes. Såg även Hemingways hus från utsidan. Henke utökade sin Hard Rock Cafésamling med en ny keps.

På tillbakavägen hem mötte vi en enorm kö av bilar som var på väg till Key West för nyårsfirande(?). För våran del rullade trafiken på riktigt bra, tur det, eftersom att vi hade en hungrig Livia med oss. Vädret har inte varit toppen, visserligen molnfritt och skönt i solen men rätt så kallt i skuggan. Väl ”hemma” åt vi god middag i trevligt sällskap som vanligt.

Äntligen en dag med en samarbetsvillig avfallskvarn! 

/Emilia


  
 
 


09-12-28 På tal om avfallskvarn...

Dagen började som vanligt med frukost. Här på Key Largo bor vi i två olika lägenheter. Jag (Erika), Fredde, barnen, Emilia och Malin (som äntligen har kommit) bor i ena lägenheten medan Bibbi, Hasse, Henke, Janne och Helén bor i den andra. Det är två sovrum i varje lägenhet med varsin toalett till vardera rum och ett kök kombinerat med vardagsrum. Jag, Emilia, Henke, Hasse, Bibbi och Livia, som skulle hämta upp Malin på Miami International Airport på eftermiddagen, valde att åka in till Miami för att sola och shoppa på Miami Beach och så kollade vi självklart in arkitekturen. Miami var en häftig upplevelse. De coola husen på Ocean Drive var helt klart värda några exponeringar. Skyskraporna går inte heller av för hackor, eller de gigantiska lyxkryssarna i Miamis hamn. En av kryssarna var till och med utrustad med vattenrutschkana på soldäcket. Trafiken i Miami var hysterisk! Jag har nog aldrig sett något liknande faktiskt, 5 filer och gigantiska trafikplatser är mer eller mindre ett signum för Miami. Vädret i Miami har varit bra, kring 25 grader och solen har strålat från en blå himmel. Fru Garmin har gjort ett hyfsat jobb med att guida oss genom Miamis gator, endast några felkörningar och diverse andra tveksamheter under dagen. När vi kom åter till Key Largo fick hon fnatt och sa att vi skulle följa fågelvägen. Mycket märkligt.

Fredde, Kevin, Helén och Janne har stannat ute på öarna. Dagens mission var att ta reda på var och hur man kan djuphavsfiska här omkring. Förutom detta har det shoppats lite och badats en del. Janne har även lagat en jättegod middag som vi åt tillsammans när ”Miamigänget” kom tillbaka kring 21-tiden.

Dagens konstaterande: Avfallskvarnar är till för enbart amerikaner. Eftersom att bravaden med snapsglaset i avfallskvarnen och dammsugaren på Reef Club börjat blekna i minnet var det nu dags att återuppleva händelsen. Denna gång var Ing. Wärja och Phil. Dr. Gedda inblandade i dramat. Vi är glada att proppen i röret försvann, men var tanken att allt vatten och alla matrester skulle hamna på golvet?

/Erika


  
 


09-12-27 Everglades

Ny dag, nya äventyr. På dagens schema stod en färd över Everglades på tur. Vi lämnade Bonita Springs kring 09.30 på morgonen. Efter någon timme i bil genom sumpmarken stannade vi till på en av Everglades många alligatorparker med airboats. Bibbi, Hasse och Livia stannade på fastlandet medan resten av gänget tog sig en tur i sumpmarken på en svävare. Det är en otroligt häftig upplevelse att sväva fram över Everglades, men det är inte utan att viss skräck infinner sig. I Everglades finns det inte mindre än 28 olika ormarter och 14 olika arter av sköldpaddor. Pantrar, svartbjörn och många giftiga spindlar. Efter turen i sumpen och lunch fortsatte vi genom gigantiska plantage mot Key Largo och Ocean Pointe, där vi nu ska bo i 5 nätter. Vädret här nere är underbart fantastiskt och vi får äntligen känna av ”den riktiga” Floridavärmen. Dagen avslutades med middag (Kevins försenade ”fredagstacos”). Som vanligt en trevlig kväll i gott sällskap. Imorgon får vi tillökning i familjen för då kommer Malin, vilket vi ser mycket fram emot.

/Emilia & Erika




   

 


Life is a highway

Nu har vi lämnat vår underbara lägenhet i Indian Rocks för att fortsätta vår resa söderut mot Key Largo. I detta nu sitter vi i ett hotellrum i Bonita Springs. Vi lämnade Indian Rocks kring 11-tiden på förmiddagen. Har färdats efter Interstate 75 där vi stannade intill vägen på en rastplats och hade picknick. Efter detta fortsatte vi vidare till Fort Myers där halva gänget besökte Edison & Ford-museét, medan den andra halvan åkte ut till Sanibel för snäckletning. Båda delarna var fina upplevelser.

Här i Bonita Springs stannar vi bara över natten för att fortsätta över Everglades med alligatortur imorgon. Efter idag vet vi inte hur tillgången till internet kommer att vara, så uppdateringarna kanske inte kommer lika ofta. Men vi ska göra allt vi kan för att uppdatera så ofta som möjligt!

Vädret idag har varit växlande molningt och lätt bris, men fortfarande varmt.
Här i staterna får man inte förvånas över hur folk färdas på vägarna, då pratar vi om bild 4 & bild 12 här nedan. Vissa har julbelysningen i granen, andra på motorcykeln.

Good night, sleep tight, don´t let the bedbugs bite!
(and i'm serious about those bedbugs!)

/Erika & Emilia


          
 


Juldagen (fast här firar de julafton)

Upp tidigt för en rask promenad med 50+arna som hade svårt att hinna med i mitt tempo, såg delfiner under promenaden. Under frukosten funderade vi ut vad vi skulle göra idag. Funderingarna resulterade med att vi hoppade in i bilen utan några direkta planer, efter ett mobiltelefonsamtal till bil nr. 2 kom vi underfund med att åka ner till Bradendon.

Lite disregn i luften men i övrigt varmt, vi landade först på Anna-maria island, där vi åt lunch. Vi körde vidare en bit söderut, och stannade i centrum på Long boat key där vi såg oss runt och åt glass, de flesta butiker var stängda såhär på julafton (som firas den 25:e i USA).

Efter detta åkte vi hem, vi fick problem med avloppet eftersom att somliga försökte pula ned ett snapsglas i avloppskvarnen. För att återställa ordningen dammsögs avloppet - allt frid och fröjd efter att dammsugaren tömts på vatten. Gott med grillat till middag.

/Fil. Dr. Hans Gedda

      


Christmas Day mao. i morgon nu..JULAFTON

Det har varit en hemmadag med en lång strandpromenad tidigt på morgonen, sen blev det en sista shoppingtur inför julmiddagen. Mitt på dagen testade vi både havet och poolen, det sistnämnda var lite varmare men havet var helt ok. Vid tretiden åt vi lite sill, lax, prinskorv och naturligtvis västerbottensost...................snapsen var Reinerholm, importerad från Svedala. Tomten dök upp efter sillunchen, men det var lite språksvårigheter eftersom han var från orten, Kevin blev polare med Santa Claus, han  hade tydligen varit snäll så han fick massor av paket. På ett tidigt stadium satte vi kalkonen i ugnen, den behövde 5 timmar, allt gick jävligt bra, men till och med i Amerikat kan elen svikta, allt mörkt. Kalkonen var nästan färdig, men så var det inte med potatisen så vi tänkte fixa den på utegrillen, kreativa svenskar som vi är, men vi satte oss och tog en öl för att planera in "grillkokningen" och eftersom planeringen tog lite tid, så kom helt plötsligt elen tillbaks. Vad har vi lärt oss av det? Jo,man ska inte streeeeeesa. God Jul.  
//St C Janne


 
    


Merry Christmas from the sunshine state

Best Wishes from Fredde, Bibbi, Helén, Kevin, Janne, Hasse, Henke, Erika, Emilia and Livia(not on picture).


Dan före Dan......

Dagen började med dåligt samvete, Birgitta och Hans tog en tidig morgonpromenad medan somliga låg och "nassade". Nåväl, har bestämt oss för att julaftonsmorgonen inleds med en lååååång promenad på stranden med fokus på att samla snäckor av olika slag. Idag har vi varit på olika strapatser, Helen och Janne har besökt "Sunken Garden" som urspungligen är en "slukhål" som uppstod tidigt 1900-tal och som idag är en botanisk trädgård med vackra växter och djur. Som info så är ett slukhål en "grop" som uppstår pga erodering och den största uppmätta har en diameter på 90 meter. Efter detta fantastiska besök fortsatte färden ut till Fort de Sorto Park där vi beskådade olika fåglar och gjorde ett försök att fånga dom på bild, med vår nyinköpta kamera.
De övriga har varit i Clearwater med omnejd där det givits tillfälle till både lek och bad.
I kväll är Fredrik och Janne på hockey, Tampa mot Philadelphia, och vi övriga är hemma i vår fantastiska lägenhet och smuttar på ett glas vin och umgås. Detta är helt fantastikt, vi umgås, trivs och har det helt underbart.
Thats all for now....Tomorrow is Christmas Eve.
//Helén


              
     


Vi som låter Dollarn rulla

Ja, så var det den 22 december. Dagen började med den sedvanliga trevliga frukosten vi 10 tillsammans. Därefter bilresa till shoppingcentret där blev inköp av diverse kläder och prylar. Sedan lunch = kina och thai. Hela gänget fick smaka på Emilias mat oj oj HOT HOT. Men "drick inte, det blir det bara värre" sas det. Därefter bar det i väg till Best Buy för ännu mer inköp av digitalkamera, trumstockar, julklappar till Kevin m.m. (storkillen som fyllt en hel hand i år måste trots allt få träffa jultomten och klappar få). Efter shoppingen bar kosan hemmåt, lite bad och chill sedan middag på PJ:s, god amerikansk mat. Väggarna i restaurangen var tapetserade med 1-dollarsedlar. 5-åringen somnade liggande på stolen. Väl hemkommen var halva gänget på balkongen för att titta när månen gick ned.

/Bibbi

       


IKEA & Salvador Dalí

Efter inte ens två dagar i Florida var vi sugna på svensk mat. En jul utan "julmat" är ingen riktig jul, tänkte vi och letade upp närmsta IKEA-varuhus. Där hittade vi sill, gravad lax, knäckebröd, kalles kaviar m,m - julen är räddad!
Vi åt lunch på IKEA innan vi åkte vidare till St Petersburg där jag (Emilia) och Erika besökte Salvador Dalí-museet medan de andra tog en promenad till en pir.
Dalí-museet var väldigt intressant, vi var där i nästan 2h, gick en rundtur som var väldigt bra. Han har tydligen ritat bilderna till en Disneyfilm (Destino). Filmen blev aldrig färdig eftersom att den gjordes under andra världskrigets slut, tecknad film är till för att göra människor glada och nu när kriget var över var redan alla människor glada - så det var ingen idé att släppa filmen nu. Tillslut, 2003 kom filmen iallafall ut, en kortfilm på 7 minuter, här kan ni se den: http://www.youtube.com/watch?v=UzzZa5o1q5k. Det går verkligen inte att missa att det är Dalí som har ritat bilderna!
Nog om Dalí, idag har vädret varit kring 15+ och sol, imorgon har de lovat varmare - tack och lov! Erika har varit hyffsat pigg under dagen men nu ligger hon nedbäddad i sängen igen med feber. Har precis ätit middag, squashgratäng, riktigt gott! Kevin åt potatis, nu har han äntligen börjat få ned lite mat i magen.

Lite bilder från dagen och från hotellet..


             


Det finns 3 sätt...

... att ta sig till USA. Kan man väl säga i alla fall. Man kan flyga vilket går snabbt och smidigt. Åka båt vilket tar en evig tid om man tar sig fram (se bara på Titanic). Eller så kan man åka skidor via Ryssland och Canada vilket är ett helt absurt sätt att ta sig dit på. Vi valde det som var smidigast, trodde vi i alla fall. Numer är det så att man hämtar sina boarding pass i en automat innan man dropar bagaget. När Jag (Erika) slog in mitt bokningsnummer stod det att jag skulle kontakta personalen vilket vi gjorde. Av den inte så förstående personalen fick vi en smärre utskällning att vi var för sena till flygplatsen med tanke på vår destination. Nå ja, "tanten" på andra sidan disken i SAS-kläder fick inte heller ut mitt och Kevins boarding pass. Vi kom tack och lov med på planet i alla fall. Ombord på planet mellan Kallax och Arlanda försäkrade cabin crew oss om att allt tjorv var löst och att det inte skulle bli några problem att checka in på Arlanda. Tror ni att det blev några problem? Mmmm, jo visst blev det problem. Jag, Hasse, Kevin och Livia var absolut sist ombord på planet till O'Hare som fick en försenad start. Bra jobbat SAS! Vi hoppas verkligen att detta problem inte kvarstår på vår resa hem! På O'Hare i Chicago var det inga problem alls att hämta ut våra boarding pass och checka in. Däremot fick vi vara lite oroliga över om vi skulle komma iväg eller inte. Det är värsta snökaoset på USA's östkust från Philadelphiatrakten och upp mot Canada för tillfället. Men bara några minuter försenade åkte vi från från O'hare. Flygningen till Orlando International gick resan fort för trötta Norrbottningar. Vår första natt tillbringades på ett hotell i Orlando för att vi utvilade skulle kunna resa vidare idag.

Själva flygresan har gått jättebra. Livia har sovit, ätit och skitit. Kevin har också fixat resan galant. Dessvärre är han rätt så kräsen av sig så han har ännu inte ätit någon mat sen vi åkte vilket resulterar i att han är grinig som få just nu.

Nu ligger jag nedbäddad i läghenheten i Indian Rocks och har misstänkt feber och ont i halsen. Hoppas att det bilr bättre. Vädret är soligt men kallt och blåsligt ca 15 grader bara :( De har lovat bättre väder framöver tack och lov.




 
   

Flygtider



På "Kompani" är allt packat och klart, väskorna står i hallen redo för avresa. Gissar att det är samma för folket på Torpgärdan och Borgarudden?

Jag tänkte att jag skulle passa på att lägga in våra flygtider och prata lite om tidsskillnaden. Utifrån Greenwich ligger Boden +1 och Orlando -5. Alltså blir tidsskillnaden Boden-Orlando 6h. Alltså när klockan är 03.00 på natten i Norrbotten är klockan 21.00 i Florida. Vi ska som sagt uppdatera så ofta vi bara kan med både ord och bilder men med tanke på tidsskillnaden kan uppdateringarna komma rätt så sent på kvällen eller snarare natten i Sverige.

Utresa
Lör 19 Dec          LULEÅ, Kallax -> STOCKHOLM, Arlanda        Avr:08.10 Ank:09.35
Lör 19 Dec        STOCKHOLM, Arlanda -> CHICAGO, O’hare   Avr:10.20 Ank:12.30
Lör 19 Dec        CHICAGO O’hare -> ORLANDO, Orl. Int         Avr:19.43 Ank:23.15

Hemresa
Ons 06 Jan        ORLANDO, Orl. Int -> CHICAGO O’hare         Avr:12.18 Ank:14.20
Ons 06 Jan        CHICAGO, O’hare -> STOCKHOLM, Arlanda   Avr:16.25 Ank:07.50
Tor 07 Jan         STOCKHOLM, Arlanda -> LULEÅ, Kallax         Avr:13.20 Ank:14.40


/Erika som har lite, lite resfeber ;)


På Resa

Hej och välkomna till "På Resa" (paresa.blogg.se)

Den här bloggen skapades med syftet att vi ska kunna dela med oss av vår resa till Florida 19/12 -09 till 6/1 -10. Vi kommer att uppdatera bloggen så ofta vi kan. 



 Nedan följer en lista över vilken ort vi bor på mellan vilka datum.

Orlando 19-20/12

Clearwater 20-26/12

Bonita Springs 26-27/12

Key Largo 27/12-1/1

Orlando 1/1-6/1


/Erika


RSS 2.0