Girona i skuggan av Barcelona?

Vid midnatt, strax innan läggdags igår stod jag och borstade tänderna på toaletten då Petrus ropade från sin bädd att polisen var utanför. Det klampades och hojtades ganska friskt i trapphuset, och min första tanke var att det var något gisslandrama i vårat trapphus. Jag, Erika och Petrus var snabbt fram till balkongdörren som tre ugglor. Långsamt hissade vi upp jalusiet, alla tre nedhukade, nästan liggandes på golvet kikade vi ut genom en springa. Spänningen försvann ganska kvickt då Erika sa "Hallå, alla står ju på balkongerna här ute, vi kan nog gå ut!". Sagt och gjort, vi gick ut på balkongen och kollade läget, samtidigt som vi konstaterade hur fåraktiga vi måste sett ut för grannarna i huset mitt emot. Det vi såg från balkongen var tre polisbilar med blåljus, en brandbil och vad vi misstänker var en brunnen vespa. Det hade kunnat bli en ordentlig brand då vi hade en stor mopedparkering precis nedanför våran lägenhet där vesporna stod parkerade som dominobrickor, men som tur var bodde vi även granne med brandstationen. Polisdramat var över och vi kunde sova gott.

Denna dag började 07.00 med frukost, eftersom att det var sista natten i Barcelona städade vi också ur lägenheten under morgonen, tog vårat pick & pack och lämnade lyan. Vi har valt att spendera våran sista dag och även övernatta i Girona, på ett hotell 600 meter från flygplatsen (ca 10 mil utanför Barcelona). Eftersom att flyget går 07.05 imorgon, tyckte vi att det var det bästa alternativet för att inte behöva kliva upp mitt i natten på avresedagen.

(Erika tar över tangenterna) Dagen spenderades alltså i Girona. Girona är en liten trevlig shoppingstad med en mycket vacker gammal stadsdel. Bussen stannade mitt i "nya" Girona vilket innebar en promenad på knappt 15 minuter till den äldre stadsdelen. Denna del av staden bestod av smala passager och otaliga trappor. En jättelik katedral och en mur som omringade hela området. Några timmar förflöt här med lunch och driknar. Det går inte att låta bli att fundera över hur det var här en gång i tiden, då munkarna gick omkring på gatorna och hästarnas hovar dånade mellan väggarna när en droska kom förbrsusandes. Det är nästan obegripligt att vi nu vandrar omkring i denna värld som en gång existerade utan att den visste vad den skulle förmedla till oss. Överjordiskt!

Girona är helt klart värt ett besök. Om du besöker Barcelona sju dagar kan du gott vara här i två av dessa.

Semestern avslutades på ett 4-stjärningt spahotell med mycket god buffé. Vi tackar för oss för denna gång, det är roligt att se att  många följer vår reseblogg. Förhoppningsvis är vi på resande fot snart igen. Destination, vem vet?

/Bibbi, Hasse, Erika, Petrus och Emilia

 
  
  
   
  
 
 


Figueres i skuggan av Salvador Dalí eller tvärt om?

Denna morgon började redan 03.30 då Jag och Petrus hade sammanträde på hans säng. Jag kunde inte sova på grund av perkulatorn i lungan, DET GÖR SÅ JÄDRA ONT! Och Petrus har andra åkommor som gör att han vaknar. I natt lyckades vi vakna samtidigt så vi satt och surrade en strund. Efter några minuter vaknade även mamma. Det blev inte morgon på riktigt utan vi lyckades somna om igen ända till morgonen.

Efter frukost tog vi tunnelbanan till tågstationen för att ta oss de ca: 10 milen till Figueres vilket är hemstad Salvador Dalí. Efter USA-resan sist blev både jag och Emilia överförtjusta i denna faschinerande människa. Eftersom att vi nu är så nära det område som inspirerat denna man så mycket kunde vi inte hålla oss från att åka dit. Dalí är en man full av överaskningar men inte helt oförutsägande i sin konst. Det som är otroligt är att han har gjort så enormt mycket! Allt från littografier och små små målningar till oljemålningar som är tiotals meter höga och breda, takmålningar, hologram, juveler, järnsmide ja han har i det närmaste arbetat i alla material. I alla fall vandrade vi genom Figueres gator för att ta oss till det omtalade museet. Figueres är en idyll. En liten pittoresk småstad några mil från den Franska gränsen. Byggnaderna var rena och fina, de små kullerstensgatorna i de smala gränderna var kantade med små affärer. Lunchen som intogs på ett torg mitt i detta fantastiska var sagolik. Kan inte säga annat än att vi var förtrollade. Museet då? Mamma och Petrus valde att satsa på serveca och porrbutik i hettan medan Jag, Emilia och Hasse gick in på museet. Det var billigt att ta sig in och tur var väl det för lokalen var värdelöst utformad för att visa konstföremål, ingen guidead tur fanns att få, inte ens ett häfte som förklarade verken. Förstår de inte hur mycket denna man kan berätta med sin konst, som verken visas där kommer inte mer än 10% av det fantastiska fram. Jag är riktigt besviken faktiskt. All den beundran Dalí förtjänar bleknar i skuggan av den omringande idyllen. Jag är glad att vi tog denna tripp, både för att vi har fått ta del av fler verk av mustachmannen men framför allt för att vi har fått vandra omkring i den fantastiska miljö som inspirerade honom.

På vägen hem såg vi några intressanta arenor men tiden räckte tyvärr inte till för att vi skulle kunna besöka dessa. Trots detta är Emilia lika glad.


   
  
 


Montjuïc via Teléferic

Eftersom att jag (Erika) gick och sov strax efter 21 igår fick jag som straff att uppdatera.
 
Idag beslöt vi oss för att åka upp i Barcelonas högre regioner. Ett besök på oplympiastadion vilken användes som officiell stadion under Barcelona OS 1992. Arenan rymmer normalt 55,926 men under OS togs ca: 67,000 personer in. Helt galet! Efter detta besök tog vi the Furnicular upp till Teléferic som är en linbana som förde oss allra högst upp på berget där vi besökte en typ fästning fast det kallas nu mer för slott. Wiki: "1022 byggdes det första försvarsverket på Montjuïcs topp. Det ändrade sedan skepnad flera gånger fram till 1751 när Juan Martín Cermeño lät uppföra det som är dagens Castell de Montjuïc. Byggnaden som använts mer mot Barcelonas befolkning än för dess beskydd brukar beskrivas som Barcelonas minst omtyckta". Vi passade på att promenera ned från höjden utan att ramla faktiskt. Mycket bra jobbat.

Sedan hade vi planerat att åka till en Hello Kitty-affär för att köpa presenter till Livia som fyller år 22/10. Eftersom att vi kom dit i siestatid satte vi oss på ett litet trottoarcafé och drack öl. När vi gick tillbaka till affärn hade den inte öppnat så vi satte oss på ett annat trottoarcafé och intog sangria och kaffe. Eftersom affären inte öppnade mer denna dag åkte vi tomhänta från denna stadsdel.

Nu är det inte värre än att vi skall fixa till oss lite för att sedan kila ut och käka lite inhemsk mat.

På återseende!


  
   
 


Havet, La Rambla & Camp Nou

Vi började dagen med en busstur till medelhavet, där vi tog oss ett dopp och solade en stund. Vid lunchtid hade vi fått nog och gav våra solstols- och parasollbiljetter, som endast hade utnyttjats en timme till två trevliga norrbaggare som blev kjempeglad över detta. Lunchen åt vi på en restaurang intill stranden och sedan begav vi oss in mot centrum och La Rambla.

La Rambla, som en gång i tiden var ett "avrinningsdike" i Barcelona, imponerade inte speciellt mycket på oss, ett turiststråk med shopping och ficktjuvar som vi överlistade. På gatan fanns dock en enorm saluhall som intresserade oss, tyvärr hade inte alla salustånd öppet, vilket beror på deras siesta, som vi ännu inte riktigt lärt oss att de faktiskt har den här tiden på dagen (ca 14.00-17.00). Men det fanns ändå otroligt mycket att välja på där inne. Vi vilade lekamen med en glass på en glassbar innan vi begav oss vidare.

Vi tog metron ut till FC Barcelonas hemmaplan, Camp Nou. Ryktesvis hade vi hört att det var öppet för allmänheten att gå in och kika på arenan utan kostnad, när vi väl var där ville de ha 22 Euro per person för en titt. Vi var inte speciellt sugna på att betala över 200 kronor för att titta på en gräsplätt, så vi nöjde oss med att se utsidan av arenan och miljön där i kring.

Väl hemma i lägenheten tvättade vi kläder och lagade en god middag.
Erika som fortfarande går på halvfart efter sjukhusvistelsen, har trotsat detta och hängt med bra idag, men var väldigt utmattad efter dagen.

Dagen bjöd på mycket sol och skön värme, +29 grader.


/Emilia & Bibbi



                           
            
          
               
          


Full styrka!

Så där ja var vi full styrka igen.

Tänkte att jag kunde börja med att redogöra lite för min (Erikas) gårdag. Ur min synvinkel om vi säger så, jag skall försöka dra det i korta drag.

Dagen igår började med att vi skulle leta reda på en turistinformation. Vi hann inte riktigt så långt innan jag började känna mig dålig. Väldigt dålig! Vi gick på en Farmacia och bad om lite råd. Apotekaren tyckte att vi skulle fara till sjukhuset så vi gjorde det. På väg till akuten upptaäckte Petrus att han hade en glasbit i hälen. Och ja, det var en ordentlig skiva! Blev lite aktut operation på Barcelonas gator. På sjukhuset blev jag inskriven på akuten där det tas en massa prover på mig som läkaren sa, -We have to analyse your but, var på jag responderade med WHAT?!?!? -We have to analyse your blood. Gissa om jag andades ut. Någon läkare säger att det kan vara något med gallan och jag får åka och röntga magen och lungorna. Senare kommer samma läkare ned med 3 läkarkompisar som alla kliar sig i huvudet och inte alls kan begripa varför jag har ont och mina blodvärden är höga eller dåliga eller vad man nu säger när gallan ser ok ut. De skickar mina provsvar vidare till någon annan läkarsnubbe som kommer ned med en kompis och konstaterar att jag har lunginflammation. Bra då tänkte jag, ge mig lite antibiotika och låt mig gå hem. Men nä vettu det gick inte an. Jag var tvungen att ligga kvar på oservation över natten för att det var så himla konstigt att jag en ung och fräsch 31åring hade fått denna åkomma. Va fan, kom igen själv efter att ha vistats i Boden i regn sedan så länge jag kan komma ihåg. Nå ja, det skulle tas nya prover på mig på morgonen efter så det var väldigt viktigt att jag stannade kvar över natten. Från inskrivning 11.30 till 20.00 blev jag varken erbjuden vatten eller mat. Som tur var hade jag en vattenflaska med mig. I alla fall gick säkringen för mig där strax efter åtta då jag frågar en sköterska om jag kan få vatten och hon meddelar mig att det inte finns vatten på detta ställe. VA, INGET DRICKSVATTEN? Då fick jag samla mig lite och sa, -Jag har varken ätit eller druckit sedan frukost så sluta bråka med mig. Läkaren sedan tidigare sa att jag naturligtvis skulle få något att äta och dricka. Tack för läkare i Spanien för sköterskorna är ta mig fan helt empatilösa. I alla fall kom maten. Om jag tycker att sjukhusmaten i Sverige är av lite halvtaskig kvalitet är det inget jämfört med detta spektakel. Det jag fick var två tallrikar bestående av en med någon typ av blomkåls- och potatissörja blandat med fläskkött och frikadeller med två bacon på, den andra tallriken bestod av en fisk av oidentifierbart slag. Tack och lov för päronet som kom på köpet!

I alla fall så knallade natten på, jag vaknade flera gånger blöt i svett, det är inte vidare trevligt att sova på en galonmadrass i många plusgrader. Hade en hel massa ont också. Från att bara haft ont framme i bröstet fick jag ont i ryggen också. Några piller och en påse smärtstillande gjorde susen. På morgonen fick jag träffa en ny läkare som lyssnade på mina lungor och sa, -Om tio minuter får du gå. WHAT!?!?! var åter igen min reaktion, det skulle ju tas prover på mig för att veta om antibiotikan hade börjat verka. Nä fan, nu var det ut med huvudet först som gällde med reccept på antibiotika och smärtstillande. Läkarens ordination på antibiotika var en tabl./24h medan apotekaren tyckte att jag skulle ta en tabl./12h. Vem ska jag nu lita på? Tack och lov har familjen Gedda en egen husdoktor i Boden som löste det hela så nu känner jag mig lugn igen. För att vara lite lugn och vila idag så valde vi att åka turistbuss och stanna på Sagrada Familia. SF alltså vilket otrolig byggnad men vilken fjuttig Jesus, såg ut som att han var på kräftskiva! (bild nedan) Nu tänkte jag att mamma skulle få fortsätta skriva om vad vi har gjort idag.

Lika tråkigt som det var i går att lämmna Erika på sjukhuset, lika roligt var det att träffa henne i dag. Efter att Erika fått sig lite frukost till livs drog vi ut med sightseeingbussen. Alla var överens att att detta var en bra utflykt med tanke på vår pneumoni. Dagen har varit mycket trevlig med mycket att se. Kvällen avslutades i lägenheten med mat och något att dricka.


   

      
  


Dag nr 2, bara fyra av fem resenärer återstår...

Jag (Emilia) började dagen vid 8-tiden med en springtur runt Miró-parken, mamma och pappa promenerade. När vi kom tillbaka till lägenheten väckte vi Petrus och Erika, åt frukost, sedan gick vi och kikade på den gamla tjurfäktningsarenan Plaça de Toros les Arenes, som numera är en galleria med en väldigt vacker utsiktsplats högst uppe i byggnaden.

Erika som redan igår inte mådde helt hundra, var ännu sämre idag, hon var dålig i magen och hade mycket svårt att andas. Vi gick till ett apotek och rådfrågade personalen, som skickade oss vidare till akuten på Barcelona sjukhus. Där blev hon undersökt och röntgad, men läkarna kunde inte komma fram till vad hon hade för sjuka, men det såg ut som någon slags infektion i lungorna. Vi övriga höll oss kring sjukhuset, och efter ca 6 h fick vi besked om att hon skulle få ligga kvar över natten för övervakning.
Erika mår iallafall bra trots omständigheterna, ni behöver inte vara oroliga, hon blir mest troligen utskriven imorgon.

Vi andra är i lägenheten just nu, håller på att tillaga lite mat.
Det är en stor marknad/festival alldeles nedanför våran lägenhet, så det lär nog vara mycket håll i gång hela natten.

Återkommer imorgon!


/Emilia


     



RSS 2.0